Isoleren en besparen

Isoleren en besparen: waar vindt u hulp?

Leiden isoleert, dicht mee

De gemeente Leiden zet stappen richting een duurzame stad. Om succesvol om te kunnen schakelen van aardgas naar schonere energie, is het nodig om huizen en gebouwen te isoleren. Want de energietransitie begint bij isoleren en besparen; de energie die we niet verbruiken, hoeven we ook niet (duurzaam) op te wekken. Daarom is de gemeente Leiden in 2023 gestart met het Leidse Isolatieoffensief. Dit plan heeft als doel dat ruim 21.000 woningen met energielabels D, E, F en G vóór 2030 energiezuiniger worden. De gemeente helpt u daarbij. Met tips over energiebesparing, verschillende adviespunten en gezamenlijke inkoopacties.

Column wethouder Yvonne van Delft: Uw huis verduurzamen, waar begint u?

Veel mensen willen hun woning graag verduurzamen, maar weten niet goed hoe ze daarmee moeten beginnen. Om u daarmee te helpen organiseert de gemeente Leiden samen met ‘Winst uit je woning’ ook dit jaar een inkoopactie voor energiebesparende maatregelen. Op deze pagina leest u hier meer over.

Als u niet goed weet hoe u moet beginnen, is het slim om eens bij uw buren te informeren. Hoe hebben zij dit aangepakt? Een mooi voorbeeld is het verhaal van Maaike de Loos. Zij doet mee aan de Leidse Duurzame Huizendagen en laat buren en andere geïnteresseerden graag zien hoe ze haar woning volledig van het gas af heeft gekregen.

Het isoleren van uw huis is een investering in uw woning. Maar niet iedereen kan dit zelf betalen van de spaarrekening. Mensen met een inkomen tot 60.000 euro kunnen een lening aanvragen bij het Warmtefonds met een rente van 0%. Kijk op www.warmtefonds.nl voor meer informatie. Vanuit de Rijksoverheid zijn er subsidies beschikbaar voor het nemen van duurzame maatregelen. Kijk hiervoor op www.isde.nl voor meer informatie.

Voor mensen met een laag inkomen geeft de gemeente in sommige gevallen subsidie. In het najaar komt er een isolatiesubsidie voor woningeigenaren van grondgebonden woningen met een WOZ-waarde van maximaal 405.000 euro (de Nationale Hypotheek Garantie grens). Zo wil de gemeente zorgen dat het voor alle Leidenaren met een eigen woning haalbaar en betaalbaar is om energie te besparen. Dat is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het klimaat.

De gemeente Leiden helpt u graag bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Isolatie en zonnepanelen zorgen er bijvoorbeeld voor dat u minder (fossiele) energie verbruikt. Daarmee verlaagt u uw energierekening en woont u comfortabel. En u helpt mee aan de verduurzaming van Leiden.

Samen met de organisatie ‘Winst uit je woning’ organiseert de gemeente Leiden voor de tweede keer een inkoopactie. Vorig jaar was het een geslaagde actie. Honderden Leidenaren hebben samen voor ruim 1.6 miljoen euro geïnvesteerd in verduurzaming.

Ontzorgen en advies op maat

Om geïnteresseerde bewoners zoveel mogelijk te helpen biedt Winst uit je woning op maat gemaakte adviezen en offertes. Zo hoeven bewoners niet zelf op zoek te gaan naar onafhankelijk advies en geen prijzen en aanbieders te vergelijken. Dat wordt u dus helemaal uit handen genomen.

Wie kan er meedoen aan de actie?

De actie is bedoeld voor woningeigenaren van een grondgebonden woning in Leiden. De actie geldt niet voor VvE’s en monumentale woningen. Als u vorig jaar mee heeft gedaan, dan kunt u dit jaar weer meedoen.

Wat kunt u inkopen?

Afhankelijk van uw woning kunt u de volgende producten aanschaffen: zonnepanelen, isolatieglas, vloerisolatie, muurisolatie en een warmtepomp. Winst uit je woning kan u hierbij adviseren.

Meer informatie en aanmelden

Op dinsdag 27 februari om 19.30 uur organiseert Winst uit je woning samen met de gemeente een online informatieavond. Dan komt u meer te weten over de inkoopactie, de duurzame maatregelen en financieringsmogelijkheden. U kunt bovendien al uw vragen stellen aan de experts van Winst uit je woning.

Meld u aan voor de online informatieavond.

Via dezelfde link kunt u zich tot en met 31 maart 2024 vrijblijvend aanmelden voor de inkoopactie. Met uw aanmelding verplicht u zich dus niet tot een aankoop. Op 27 februari geen tijd om te kijken? Er komt een terugkijklink via de site.

‘Wij zijn van het gas af’. Dat staat op een poster die bij Maaike de Loos voor het raam hangt. Mensen die langslopen worden uitgenodigd vooral aan te bellen over het hoe en waarom van een duurzaam en energiezuinig huis.

Alle andere nieuwsgierige Leidenaren zijn overigens ook welkom bij Maaike in Groenoord-Noord, bijvoorbeeld tijdens de Leidse Duurzame Huizen Dagen.

Maaike, wat raad jij mensen aan die willen verduurzamen?

“Het klinkt misschien wat simpeler dan het is, maar begin gewoon. Zet die eerste stap. Dat kan een vorm van isolatie zijn, bijvoorbeeld van vloer, dak of glas. Maar zonnepanelen of een warmtepomp zijn ook opties natuurlijk. Er leiden vele wegen naar Rome en je huis verduurzamen kan ook op verschillende manieren. En het hoeft niet allemaal in één keer natuurlijk. Maak gebruik van natuurlijke momenten. Dat kan een verhuizing zijn, maar ook een verbouwing, reparatie of een wisseling van kamers. Ik heb gemerkt dat als je eenmaal begint, het steeds makkelijker en leuker wordt om het volgende aan te pakken. Je wordt steeds slimmer en je ziet je energieverbruik afnemen.”

En als je geen idee hebt waar te beginnen?

“Laat je informeren en inspireren, bijvoorbeeld tijdens de Leidse Duurzame Huizen Dagen. En er zijn nog heel veel andere manieren. In Leiden zijn er tientallen energiecoaches beschikbaar die gratis bij je langskomen om te kijken wat er in jouw huis mogelijk is. Daarnaast zijn er spreekuren, energiemarkten, mobiele loketten, enzovoort. Er is zoveel kennis beschikbaar en al die mensen willen je graag helpen. Maak er vooral gebruik van!”

En is jullie huis nou ‘af’?

“Haha, we zijn al een heel eind op weg, maar klaar zijn we nog niet. Mijn energierekening is al jaren nul euro en het geeft me een goed gevoel om zo duurzaam te wonen. Maar ook ik heb nog een verlanglijstje. De erker beneden bijvoorbeeld. Binnenkort ga ik langs bij mensen die vacuümglas hebben. Als energiecoach heb ik hen geadviseerd bij de verduurzaming van hun huis en ik ben benieuwd of je die heel kleine puntjes in het glas ziet als je op de bank zit. Dus net als bij de Duurzame Huizen Dagen: kijken, ervaren, luisteren: wat betekent zo’n duurzame maatregel nou in de praktijk?”

Meer info

De Leidse Duurzame Huizen Dagen zijn op 16 en 23 maart 2024. De bewoners van vergaand verduurzaamde huizen vertellen over de maatregelen die zij getroffen hebben. Meer informatie kunt u vinden op dze website of stuur een mail naar ben@benvroom.nl.

Isolatie is niet van vandaag op morgen geregeld. Wat kunt u vandaag meteen doen om uw energieverbruik te verminderen?

  • Verwarm alleen de ruimtes waar u bent en doe een dranger op de deur. Op die manier verdwijnt de warmte niet naar plekken waar u toch niet komt.
  • Doe ’s avonds de gordijnen dicht en zorg dat ze niet voor de verwarming hangen. En breng radiatorfolie aan zodat de warmte niet via de muur naar buiten lekt.
  • Bij de voordeur gaat vaak veel warmte verloren. Hang daarom een gordijn voor de voordeur en eventueel ook voor een tussendeur in de hal.
  • Dicht kieren en tochtgaten. Die zitten vooral bij raamkozijnen en deuren. Dat kan met tochtstrips of met kit.

Hulp nodig? Vraag een energiecoach om mee te kijken. Een praktische gids voor iedere duurzame stap vindt u op Milieu Centraal..Met informatie over zelf isoleren, testen om inzicht te krijgen in uw eigen situatie en subsidiemogelijkheden. 

De komende jaren gaat er veel gebeuren op het gebied van energie. Wist u bijvoorbeeld dat in 2050 in Nederland alle woningen van het aardgas af moeten zijn? Dat is in het Klimaatakkoord afgesproken. Ook Leiden schakelt om van aardgas naar schonere energie voor het verwarmen van huizen en gebouwen. Voordat het zover is, moeten er nog veel stappen gezet worden. Een eerste stap is het isoleren van uw huis.

Het isoleren van uw huis is belangrijk en biedt verschillende voordelen:

  • Minder energieverbruik. Door uw dak, muren, vloer en ramen te isoleren, vermindert u warmteverlies in de winter en houdt u de hitte buiten in de zomer. Dit betekent minder verwarmen en koelen, en dus een lagere energierekening.
  • Een comfortabel binnenklimaat. Goede isolatie zorgt voor een gelijkmatige temperatuur in uw huis en vermindert tocht en temperatuurverschillen.
  • Betere geluidsisolatie. Isolatiematerialen kunnen buitengeluid verminderen.
  • Een klimaatvriendelijk huis. Goede isolatie vermindert de energievraag en verlaagt de CO₂-uitstoot.
  • Een toekomstbestendig huis. Een huis met onvoldoende isolatie, kan door een warmtenet of een (hybride) warmtepomp niet goed verwarmd worden. Isolatie speelt daarom een grote rol in de overstap naar schonere energie.
  • Uw huis wordt meer waard. Ook laten onderzoeken zien dat huizen met betere energielabels meer gewild zijn op de woningmarkt.

Op de gemeentelijke site www.leiden.nl/huisisoleren leest u meer over de voordelen van isoleren.

Verduurzamen, energiebesparing en energietransitie. In de media wordt hier veel over geschreven en heel veel mensen zijn er al mee bezig. Natuurlijk voor de eigen portemonnee, en óók omdat we met elkaar goed voor de aarde willen zorgen. Maar waar begint u? Kunt u wel wat hulp gebruiken?

Organisaties die gratis helpen

Goed nieuws: in Leiden zijn er veel organisaties die u gratis willen helpen. Met een volgende stap in verduurzaming, met het maken van een plan, met informatie over energiebesparing of door te helpen met het aanbrengen van kleine maatregelen. Echt, voor iedereen is er hulp beschikbaar.

  • Leids Steunloket Migranten (LSM) heeft iedere maandag en donderdag spreekuren waar u terecht kunt met uw vragen. Ook organiseren zij in februari en maart in verschillende talen zes avonden over het klimaat en de energietransitie. En een anderstalige energiecoach nodig? Ook dat kan via LSM! 
  • Het Mobiele Energiepunt komt in maart en april zes zaterdagen naar uw wijk. Natuurlijk zijn daar ook de energiecoaches actief, zodat al uw vragen beantwoord kunnen worden. Kijk op Gagoed wanneer.
  • De Energiefixers071 komen in februari en maart klussen in Leiden Zuidwest, speciaal voor de huurders van de woningcorporaties. De woningcorporaties organiseren ook hun eigen acties.
  • Duurzaam Leiden organiseert de energiekaravaan. Tot eind april trekt de energiekaravaan door de Leidse wijken. In de buurthuizen staan ze tijdens de spreekuren klaar voor vragen.
  • Energiek Leiden is de organisatie die onder andere energiecoaches en buurtinitiatief coaches paraat heeft staan. De energiecoach helpt u met onderzoeken hoe u kunt besparen en welke duurzame maatregelen u eventueel kunt nemen. Een buurtinitiatief coach is een expert op het gebied van duurzaamheid, isolatie en energietransitie. Deze coaches staan klaar om uw energieproject met de buurt te ondersteunen en tot een succes te maken.
  • Energieloket mboRijnland biedt iedere woensdagavond hulp bij vragen over hoe u uw huis verduurzaamt. Een afspraak maakt u eenvoudig via Gagoed.

Nog meer mogelijkheden

Op www.gagoed.nl/agenda vindt u veel meer mogelijkheden. Bijna iedere dag is er ergens in Leiden een duurzaam loket open of zijn energiedoeners acties. Eerst op uw gemak thuis achter de computer een en ander onderzoeken? Kijk dan op: www.duurzaambouwloket.nl, www.gagoed.nl, of www.leiden/huisisoleren. Op de website www.milieucentraal.nl is een praktische gids voor iedere duurzame stap. Met informatie over zelf isoleren, testen om inzicht te krijgen in uw eigen situatie en subsidiemogelijkheden.

Bron: Gemeente Leiden – Stadskrant week 6