HR++(+) glas

Driedubbel voordeel!

Ook als ramen nog niet aan vervanging toe zijn, kan HR++ glas of HR+++ glas een slimme keuze zijn. Bij onvoldoende geïsoleerd glas gaat veel warmte verloren. Door enkel glas of oud dubbel glas te vervangen voor het goede isolerende HR++ of HR+++ glas kun je veel besparen op jouw energierekening.

HR++ glas en HR+++ glas

Om te zorgen dat er ook via je ramen zo min mogelijk warmte verdwijnt, is het plaatsen van isolerend glas een belangrijke maatregel. Je kunt kiezen uit HR++ glas, HR+++ glas (triple glas) en vacuümglas. De beste isolatie bereik je met HR+++ glas en vacuümglas, waarbij vacuümglas relatief duur is. De ISDE subsidie voor HR+++ glas is drie keer hoger dan voor HR++ glas, zodat je ongeveer evenveel geld kwijt bent als voor glas met twee plussen. Het glas is  dikker en zwaarder dan HR++ glas, maar past toch in veel gevallen in de bestaande kozijnen.

Soms moeten in houten kozijnen de sponningen wat dieper uitgefreesd worden. Het komt ook voor dat de bestaande kozijnen niet geschikt zijn voor HR+++ glas, zodat deze moeten worden vervangen. In dat geval is de investering voor nieuwe kozijnen met HR+++ glas groter dan bij HR++ glas in bestaande kozijnen. Je kunt er dan beter voor kiezen om alleen de kozijnen te vervangen in de ruimtes die je nu en in de toekomst gaat verwarmen. HR++ glas is voor onverwarmde ruimtes voldoende.

Zorg voor goede ventilatie

Goed ventileren is belangrijk voor gezonde schone lucht in huis. Vervang je enkel of dubbelglas voor HR++ of HR +++ glas? Bepaal dan eerst hoe je je woning van frisse lucht wilt voorzien. Vervangen van glas gaat namelijk meestal samen met vervangen van luchtroosters. Het is aan te raden om deze te laten vervangen door zelfregelende roosters. Kies je voor balansventilatie? Dan kan je roosters zelfs helemaal achterwege laten. Meer weten over ventilatie? Klik hier.

Natuurvriendelijk isoleren bij vervanging kozijnen

Rondom de kozijnen en in de gevel kunnen beschermde diersoorten zoals vleermuizen wonen. Voordat je gaat isoleren, moet je volgens de wet onderzoek laten doen naar de aanwezigheid van deze diersoorten. Je kunt ook kiezen voor natuurvriendelijk isoleren. Kies dan voor een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert en aangesloten is bij de landelijke aanpak natuurvriendelijk isoleren. En houdt rekening met de natuurkalender door buiten de kraam- en broedperiode en de winterrust te isoleren. Meer weten? Bekijk onze pagina over natuurvriendelijk isoleren.

Bron: Energieloket Zoetermeer