Op deze pagina vindt u informatie over duurzame vloerisolatie
Hoewel vloerisolatie ten opzichte van spouwmuurisolatie en dakisolatie wellicht een wat minder indrukwekkende besparing op het energieverbruik oplevert, is deze vorm van isolatie voor woningeigenaren toch interessant om ook te overwegen. Er valt namelijk wel degelijk extra winst te behalen met deze isolatieverbetering. Een goed geïsoleerde vloer zorgt ervoor dat de warmte in huis beter blijft hangen waardoor uw verwarming omlaag kan, en uw energieverbruik hierdoor ook zal verlagen.
Uit onderzoek blijkt dat vloerisolatie een besparing tot wel 14% oplevert. Ook deze investering verdient u daarom na verloop van tijd terug. Door uw vloer te laten isoleren creëert u als het ware een barrière die effectief is tegen warmteverlies en zorgt voor minder tocht en vocht in huis. Zo voorkomt u koude voeten en zult u volop genieten van een lagere energierekening en van een comfortabeler en behaaglijker woonklimaat.
Wat is vloerisolatie eigenlijk?
Bij vloerisolatie wordt de kruipruimte geïsoleerd. De kruipruimte is de ruimte onder uw vloer, waar kou en vocht samenkomen. Vloerisolatie kan op twee plaatsen in de kruipruimte worden aangebracht. Er kan gekozen worden voor bodemisolatie, in dit geval wordt het isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte geplaatst. In de meeste gevallen wordt ervoor gekozen om de isolatielaag aan de bovenkant van uw kruipruimte aan te brengen, dus onder uw begane grond. Woningeigenaren kunnen er ook voor kiezen om zowel vloer- als bodemisolatie te combineren, dit zorgt voor een optimale vloerisolatie. Vloer- en bodemisolatie kunnen alleen worden gecombineerd als hier voldoende ruimte voor is in de kruipruimte. Wanneer de kruipruimte te laag is, dan zijn EPS parels een goed alternatief.
Welke materialen worden er gebruikt voor vloerisolatie?
Om te voorkomen dat vocht en kou uit de kruipruimte uw vloer zullen bereiken, kunnen verschillende effectieve isolatiemethodes worden gehanteerd. Welke methode wordt toegepast is afhankelijk van de grootte van uw kruipruimte, en of er boven of onderaan de kruipruimte wordt geïsoleerd.
PIF-isolatiefolie
is een zeer geschikt materiaal voor vloerisolatie aan de bovenkant van uw kruipruimte. PIF bestaat uit meerdere lagen van een waterafstotend aluminiumfolie afgewisseld met luchtkussens. Deze unieke isolerende folielaag kan direct onder de vloer worden aangebracht en heeft een uitstekende isolatiewaarde.
Tonzon thermokussens
zijn ook veelgebruikte isolatiematerialen die worden aangebracht aan de bovenkant van kruipruimtes. Tonzon thermokussens hebben een innovatieve werking. Deze luchtzakken zijn gemaakt van speciale reflecterende materialen die de verloren warmte weer terug de ruimte in weerkaatsen. De verloren warmte komt op deze manier via de Tonzon luchtzakken onder uw vloer terug uw woonkamer in waardoor energieverspilling wordt tegengegaan.
EPS parels
zijn voor het isoleren van de bodem van de kruipruimte uitermate geschikt. Deze piepschuimkorrels of piepschuim bolletjes worden op de bodem van uw kruipruimte verdeeld. De EPS parels zijn vooral erg geschikt om optrekkend vocht tegen te houden en worden als alternatief gebruikt wanneer de kruipruimte te laag is.
Bent u op zoek naar een ervaren isolatiebedrijf?
In welke provincie bent u op zoek?
Welke werkzaamheden wilt u laten uitvoeren?
Actueel
Persberichten
Subsidieregeling voor vloerisolatie
De Rijksoverheid biedt isolatiesubsidie (ISDE) aan voor woningeigenaren die hun huis willen verduurzamen. Dit betekent dat u voor vloerisolatie recht heeft op een vergoeding van 15% op de materiaalkosten voor vloerisolatie. Hierbij is het goed om te weten dat De Rijksoverheid geen onderscheid maakt tussen bodemisolatie of vloerisolatie. Bij beide keuzes komt u in aanmerking voor de isolatiesubsidie. Kiest u ervoor om binnen 2 jaar nog een tweede isolatieverbetering te laten uitvoeren? Dan heeft u recht op een subsidie van 30% voor de materiaalkosten.
Wel moet u rekening houden met een aantal voorwaarden:
- U moet eigenaar zijn van de woning waarvoor u vloerisolatie laat plaatsen
- U moet uw vloer laten isoleren door een isolatiespecialist
- U vraagt de subsidie pas aan nadat de vloerisolatie is geplaatst
- Uw isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde hebben (een RD-waarde van 3,5 m² K/W.)
Wat levert vloerisolatie u op?
Het laten isoleren van uw kruipruimte levert verschillende interessante voordelen op:
Energiebesparing tot 14%
Teruggave van de kosten voor het isolatiemateriaal van 15 tot 30% via de isolatiesubsidie
Uw woning stijgt in waarde en uw energielabel verbetert
Behaaglijke binnentemperatuur (geen last meer van koude voeten!)
Beter voor het milieu doordat uw gasverbruik omlaag gaat
Het vochtgehalte in uw woning daalt, waardoor u geen last meer heeft van vochtplekken en schimmelvorming
Gezonder én comfortabeler woonklimaat