Meer informatie over energie besparen met spouwmuurisolatie

De ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur wordt de spouw genoemd. Indien uw spouwmuur niet is geïsoleerd, vindt er veel warmteverlies en tochtvorming via uw buitenmuren plaats. Om energieverspilling tegen te gaan en de binnentemperatuur aangenaam te houden, kiezen steeds meer bewuste woningeigenaren voor spouwmuurisolatie. Spouwmuurisolatie is dan ook een zeer effectieve verduurzamingsmaatregel waarmee u uw energieverbruik significant omlaag brengt, namelijk wel 20 tot 25%! Hoeveel energie u uiteindelijk precies zult besparen is afhankelijk van de dikte van uw spouwmuur. Bij spouwmuurisolatie kan er gekozen worden voor verschillende soorten isolatiemateriaal.

Uw bedrijf hier? Neem contact met ons op!

Uw bedrijf hier? Neem contact met ons op!

spouwmuurisolatie

Veelgebruikte methodes en materialen voor spouwmuurisolatie

De materialen die vaak worden gebruikt voor spouwmuurisolatie zijn: Knauf glaswol, milieuvriendelijk Aminofoam of polyurethaan (Purschuim) en EPS-parels.

Knauf glaswol

Knauf glaswol, ook wel Knauf inblaast wol genoemd, wordt veel gebruikt voor spouwmuurisolatie vanwege de langdurige effectieve werking en de hoge isolatiewaarde. Deze minerale glaswol wordt van buitenaf via boorgaatjes in de buitenmuur geblazen. Na afloop worden de boorgaatjes weer keurig afgedicht in dezelfde kleur als uw muur.


Voor- en nadelen:

  • Naast het feit dat Knauf glaswol een hoge isolatiewaarde heeft, is het materiaal ook brandveilig, geluiddempend én vochtwerend.
  • Een nadeel van is dat Knauf glaswol pas kan worden ingespoten bij een spouw van ten minste 5 centimeter. Is uw spouw tussen de 2 en 5 cm dan is Aminofoam geschikt als isolatiemateriaal.

Aminofoam

Aminofoam is een UF-hardschuim dat in de spouw gespoten wordt. Het schuim leent zich uitstekend als isolatiemateriaal voor spouwmuren met een dikte vanaf 2 centimeter. Vanwege het feit, dat het schuim volledig uitzet en zo de ruimte optimaal opvult, zullen alle gaten en kieren in uw spouw worden gedicht. Zo wordt tocht op geen enkele manier meer doorgelaten. Aminofoam heeft veel weg van polyurethaan (Purschuim).


Voor- en nadelen:

  • Het grootste voordeel van Aminofoam is dat het materiaal ruimte vullend is en daardoor zelfs de kleinste gaatjes en kiertjes van uw spouw kan opvullen. zodat warmte geen kans krijgt om te ontsnappen. Verder is het materiaal relatief goedkoop in aanschaf, milieuvriendelijk en ook eenvoudig aan te brengen over eventueel oud isolatiemateriaal.
  • Een mogelijk nadeel is dat Aminofoam niet geschikt is voor een spouw, die smaller is dan 2 centimeter. In dit het geval dan is de vraag of spouwmuurisolatie wel zin heeft.

Bent u op zoek naar een ervaren isolatiebedrijf?

In welke provincie bent u op zoek?

In welke provincie bent u op zoek?

Welke werkzaamheden wilt u laten uitvoeren?

Welke werkzaamheden wilt u laten uitvoeren?

Actueel

Persberichten

EPS-parels

Ook EPS-parels worden met succes ingezet als isolatiemateriaal voor spouwmuren. Deze kleine piepschuim balletjes hebben een uitstekende isolatiewaarde, zijn waterafstotend én duurzaam. EPS-parels worden volgens een vast patroon met een speciale lijm ingespoten in de voegen van de buitenmuur. De speciale lijm zorgt ervoor, dat de parels aan elkaar blijven en niet verschuiven.


Voor- en nadelen:

  • Een groot voordeel is dat deze EPS-parels vochtproblemen zeer goed tegengaan.
  • Een mogelijk nadeel van EPS-parels is dat ze geen geluiddempende werking hebben.

Subsidieregeling voor spouwmuurisolatie

De Rijksoverheid biedt isolatiesubsidie aan voor huiseigenaren die maatregelen treffen om hun woning te verduurzamen. Voor spouwmuurisolatie heeft u daarom recht op een vergoeding van 15% op de materiaalkosten. Laat u binnen twee jaar nog een isolatieverbetering aan uw woning uitvoeren, zoals bijvoorbeeld dakisolatie. Dan kunt u zelfs 30% van de kosten voor het isolatiemateriaal terugkrijgen via De Rijksoverheid.

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor isolatiesubsidie

Voor spouwmuurisolatie gelden onderstaande voorwaarden:

  • Het is de bedoeling dat u de spouwmuurisolatie laat uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf
  • U moet zelf eigenaar zijn van de woning
  • U vraagt de subsidie pas achteraf aan, nadat u uw spouwmuur heeft laten isoleren
  • Het materiaal moet een isolatiewaarde hebben van ten minste 1,1 m² K/W 

Wat levert spouwmuurisolatie u op?

Spouwmuurisolatie levert u verschillende interessante voordelen op:

Geen warmteverlies en kou meer door de buitenmuren

Geen last van vochtdoorslag of schimmelplekken aan uw muur

Energiebesparing van 20 tot 30%

Comfortabele binnentemperatuur

U komt in aanmerking voor een isolatiesubsidie van 15 tot 30%

Beter voor het milieu omdat uw gasverbruik sterk afneemt

Hoger energielabel en waardevermeerdering van uw woning