prinsengracht

Subsidie voor natuurlijke en circulaire isolatiematerialen

Het is volop winter. Kou in de lucht en misschien wel in uw huis. Vanaf 1 januari kunt u subsidie aanvragen om het huis te isoleren met natuurlijke en circulaire isolatiematerialen. Er zitten veel voordelen aan het werken met natuurlijke en circulaire isolatiematerialen.

Onder natuurlijke en circulaire isolatiematerialen rekenen we cellulose, gras, hennep, houtvezel, katoen, riet, stro en vlas. Deze materialen zijn gemaakt op basis van natuurlijk materiaal, duurzaam geproduceerd en milieuvriendelijk af te breken. De isolatiewaarde, brandveiligheid en vochtwerende capaciteit van de natuurlijke en circulaire materialen komen overeen met de eigenschappen van conventionele materialen. U kunt deze materialen gebruiken voor het isoleren van de vloer, de spouwmuur of het dak.

Daarnaast is er voldoende natuurlijk en circulair isolatiemateriaal beschikbaar om de huidige vraag naar isolatiemateriaal aan te kunnen (2,5 miljoen woningen in heel Nederland voor 2030). Ze worden ook wel biobased isolatiemateriaal genoemd. Wilt u meer lezen hierover dan kunt u de factsheet over natuurlijk en circulair isolatiemateriaal bekijken.

Hoe het zit met de kosten

Natuurlijk en circulair isolatiemateriaal is nu nog vaak duurder dan niet-duurzame isolatiematerialen: De marktprijs voor natuurlijk en circulair isolatiemateriaal ligt gemiddeld 11 procent hoger dan conventioneel. Rekent u de milieukosten mee dan daalt het verschil naar 3 procent. Naar verwachting zal het verschil steeds kleiner worden: conventionele materialen worden duurder en milieu-impact gaat een grotere (financiële) rol spelen in de kosten van een isolatiemateriaal.  En u kunt dus vanaf nu subsidie aanvragen.

Natuurlijk isoleren is gezonder

Natuurlijk en circulair isolatiemateriaal is gezonder om mee te werken, houdt beter de warmte buiten in de zomer en binnen in de winter en is niet giftig voor mens en dier. Daarnaast is het gebruik van natuurlijk en circulair isolatiemateriaal minder belastend voor de aarde. Zo is de CO2-uitstoot van het gebruik van EPS (piepschuim) als isolatiemateriaal vier keer zo hoog als dat van vlas. Natuurlijk en circulair isolatiemateriaal gaat langer mee en is biologisch afbreekbaar.

Subsidie aanvragen

Vanaf 1 januari is er subsidie voor biobased milieuvriendelijke isolatiematerialen aan te vragen. Kijk voor meer informatie op  de site van Rijksdienst voor ondernemend Nederland.

Bron: Gemeente Amsterdam