Uw huis duurzamer maken: wat zijn de mogelijkheden?
Steeds meer mensen willen hun huis verduurzamen. Denk aan de isolatie van muren en daken, plaatsing van zonnepanelen of installatie van een warmtepomp. Banken en overheden ondersteunen de verduurzaming van woningen met ruimere hypotheken, ‘groene’ leningen en subsidies. Wij zetten de mogelijkheden voor op een rij.
Verduurzamen via de hypotheek
Steeds meer hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid om energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek. Je kunt dan tot 106% van de waarde van jouw woning lenen, terwijl de maximale hypotheek normaal gesproken 100% van de waarde is. Het extra hypotheekbedrag komt in een depot en de bank controleert of je het besteedt aan energiebesparende maatregelen.
Kom je met het extra hypotheekbedrag boven het maximale bedrag uit dat je kunt lenen? Dan kan je tot € 9000 extra hypotheek opnemen. Maar als je van jouw woning een huis wilt maken dat net zoveel stroom opwekt als het verbruikt (een NulopdeMeter-woning), dan kan je tot € 25.000 boven jouw maximale hypotheek lenen.
Eigen geld
De rente op spaargeld stijgt, maar is nog steeds laag. Het kan aantrekkelijk zijn om met jouw eigen geld energiebesparende maatregelen te treffen, omdat het je op termijn ook weer geld oplevert. De hoge energieprijzen zorgen er bovendien voor dat de terugverdientijd op jouw investeringen korter is geworden.
Een groene lening afsluiten
Je kunt ook overwegen om een ‘groene’ lening af te sluiten om je huis energiezuiniger te maken. Een aantal banken biedt persoonlijke leningen die bedoeld zijn om woningen te verduurzamen. Overheid en gemeenten bieden daarnaast de Energiebespaarlening waarmee je tegen aantrekkelijke voorwaarden kunt lenen.
Subsidie
Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) krijg je subsidie op bijvoorbeeld de installatie van een zonneboiler of warmtepomp, isolatiemaatregelen of aansluiting van je woning op een warmtenet. Je vraagt de subsidie aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor een koopwoning die jouw hoofdverblijf is. Ook via jouw gemeente zijn er subsidies mogelijk. Je kunt daarvoor terecht bij het Energieloket.
Advies
Wist je dat VvAA ook hypotheekadvies biedt? Door ons goede trackrecord en contacten met hypotheekverstrekkers krijgen we vaak een hypotheek voor jou rond. Ben je bijvoorbeeld starter in de zorg, zzp’er of A(N)IOS met een tijdelijk contract? Of heb je een contract getekend bij een maatschap? Via ons kan je een hypotheek krijgen op basis van toekomstige inkomsten.
Ook wanneer je rentevaste periode op jouw huidige hypotheek bijna is afgelopen of wanneer je jouw bestaande hypotheek wilt afkopen, aanpassen of omzetten kan je bij ons terecht voor advies.